Massage bij RSI

Massage bij RSI post thumbnail image
4.5
(12)

Massage bij RSI

Het lichaam van de mens is niet geschikt een langere periode statisch werk te verrichten. RSI wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van overmatig gebruik, voortdurend terugkerende bewegingen en een eenzijdige, belastende houding. Vermoeidheid en werkstress spelen hierbij een belangrijke rol. Massage speelt een belangrijke rol in het herstellen van RSI-klachten.

Hoe werkt RSI?

Uit medisch onderzoek is gebleken dat de doorbloeding van de spieren bij licht statische arbeid met 80% afneemt, de spieren krijgen nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid zuurstof toegediend. Daarnaast maakt het lichaam bij spierspanning afvalstoffen aan.

Bij ontspanning en een goede doorbloeding voert het lichaam deze afvalstoffen af, dit is een natuurlijke cyclus. Wanneer de doorbloeding langdurig vermindert, kan het lichaam de afvalstoffen onvoldoende afvoeren, er ontstaat een ophoping van afvalstoffen in het spierweefsel, dit veroorzaakt in veel gevallen de eerste pijn. Wanneer deze klachten verergeren spreken we van RSI-klachten. 

RSI tegen gaan met massage

Massage kan in korte tijd de RSI bestrijden, de massage bevordert de doorbloeding en haalt de stresspunten weg uit het lichaam. De afvalstoffen hebben de tijd om af te voeren en na één massage zijn de klachten aanzienlijk minder. Het beste is om de meridiaan massage te ondergaan of cupping. Deze werken het meest effectiefst op deze klachten.

Aromatherapie bij RSI

Tijdens de massage is het nodig om speciale massage olie te gebruiken om de RSI tegen te gaan. Hiervoor gebruiken we de volgende essentiële oliën:

Jeneverbes olie: Deze olie verwarmt de spieren en gewrichten. Ze heeft een ontgiftende werking.
Kamille olie: Ontspant lichaam en geest en helpt bij verkrampingen.
Lemongrass olie: Lemongrass kalmeert en ontspant de spieren. Ze bevordert de circulatie in de gewrichten en stimuleert daarbij het lymfestelsel. 
Pepermunt olie: Heeft een krampstillende en verkoelende werking bij vermoeide, gespannen en overbelaste spieren. 
Wintergreen olie: Staat bekend om zijn pijnverdovende werking op zijn heilzame en op spieren en gewrichten. Ze is een natuurlijk aspirine.

Na afloop

Na de massage olie het handig om zelf aan de slag te gaan. We bieden een zalf aan van Kruidenremedies, genaamd Gewrichtenbalsem. U mag de zalf dagelijks gebruiken om de plekken met RSI in te smeren. Deze Gewrichtenbalsem is een natuurlijke zalf die helpt bij de stijfheid van spieren en gewrichten. Ze verhoogt de bloedcirculatie en werkt ontgiftend.

Tips om op te letten

Vijf tips om RSI bij beeldschermwerk zo veel mogelijk te voorkomen 

  • zorg voor een correct ingestelde werkplek
  • voorkom zoveel mogelijk eenzijdige belasting van het lichaam
  • neem regelmatig een andere werkhouding aan
  • draai het gehele lichaam (met stoel) in plaats alleen de romp te draaien 
  • zorg iedere 20-40 minuten voor beweging door het afwisselen van werktaken en/of door het inplannen van meerdere korte pauzes

Voor meer informatie kunt u terecht bij Angelic Wellness.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.5 / 5. Aantal stemmen: 12

Wees de eerste die stemt

Tags: ,

Leave a Reply