Wat is Cupping

Wat is Cupping post thumbnail image
4.9
(31)
Cupping is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. De behandelingen zijn vooral populair onder moslims, omdat de profeet het aangeraden zou hebben. Maar sommige atleten zweren er ook bij. Wat houdt een cupping behandeling in? Heeft het gezondheidsvoordelen? Cupping wordt wel hijama genoemd, naar het Arabische woord voor zuigen. Je huid wordt namelijk vacuüm gezogen.

Hoe werkt cupping?

Bij ‘dry cupping’ oftewel de Chinese methode verwarmt de therapeut cups en plaatst deze op je huid. Door de onderdruk die dan ontstaat, blijft de cup aan je huid plakken. De cups kunnen ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje. De gebruikte cups zijn van plastic gemaakt.

Cupping stimuleert de doorbloeding, spieren en bindweefsel los masseert. Het heeft tevens een positief effect op de meridianen, banen in het lichaam waar volgens de leer van de acupunctuur energie doorheen stroomt.

Gezondheidsvoordelen

Aan cupping worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Sommige sporters maken gebruik van cupping omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hun herstel bevordert. Daarnaast zou het helpen bij tal van kwalen. Van hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid. Volgens enkele cuppingtherapeuten helpt het zelfs kanker voorkomen.

Chronische pijnklachten

In mijn praktijk adviseer ik bij mensen met chronische pijnklachten of bij stijve spieren altijd cupping voor. Het is namelijk zeer effectieve massage vorm die veel spanningen uit het lichaam ’trekt’. Tijdens de behandeling kunnen er paarsrode, ronde plekken van op de plaats waar de cup zat. Dat komt omdat de zuigkracht bloed naar die plek toe trekt. De kringen verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer. Zolang deze plekken er zijn, blijft het lichaam spanning uit het lichaam voeren. Je zult je een paar dagen hierdoor erg goed voelen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.9 / 5. Aantal stemmen: 31

Wees de eerste die stemt

Tags: ,

Geef een antwoord

Nieuwste artikelen