Wat is Cupping

Wat is Cupping post thumbnail image
4.9
(31)

Cupping is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. De behandelingen zijn vooral populair in de Moslimse cultuur. Dit omdat de profeet het aangeraden zou hebben. Maar sommige atleten zweren er ook bij. Wat houdt een cupping behandeling in? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? Cupping wordt ookwel ‘hijama’ genoemd. Hijama betekent in het Arabische zuigen. Je huid wordt namelijk vacuüm gezogen.

Hoe werkt cupping?

Er zijn twee soorten Cupping. Droge en natte cupping. Droge cupping komt uit China en hier wordt de huid niet beschadigd. Bij natte cupping worden er sneetjes in de huid gemaakt om zo het ‘vieze’ bloed uit het lichaam te trekken. In onze praktijk voeren we alleen de droge cupping uit.

Bij ‘dry cupping‘ worden de cups verwarmt en op de huid geplaatst. De cups worden vacuüm gezogen aan de huid, zodat de cup blijft plakken. Terwijl de cups vast gezogen zit aan de huid, wordt er met de cups gemasseerd. De gebruikte cups zijn van plastic gemaakt.

Cupping stimuleert de doorbloeding, spieren en het bindweefsel. Het heeft tevens een positief effect op de meridianen. Meridianen zijn energiebanen in het lichaam waar volgens de leer van de acupunctuur energie doorheen stroomt.

Gezondheidsvoordelen

Aan cupping worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Sommige sporters maken gebruik van cupping omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hun spierherstel bevordert. Daarnaast zou het helpen bij tal van kwalen. Van hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid. 

Chronische pijnklachten

In mijn praktijk adviseer ik bij mensen met chronische pijnklachten of bij stijve spieren altijd cupping voor. Het is namelijk zeer effectieve massage vorm die veel spanningen uit het lichaam ’trekt’. Tijdens de behandeling kunnen er paarsrode, ronde plekken van op de plaats waar de cup zat. Dat komt omdat de zuigkracht bloed naar die plek toe trekt. De kringen verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer. Zolang deze plekken er zijn, blijft het lichaam spanning uit het lichaam voeren. Je zult je een paar dagen hierdoor erg goed voelen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.9 / 5. Aantal stemmen: 31

Wees de eerste die stemt

Tags: ,

Leave a Reply