Tips bij hooggevoeligheid

Tips bij hooggevoeligheid post thumbnail image
4
(6)

Wilskracht, de een heeft het meer dan een ander. En als hooggevoelige raak je soms zo overprikkelt dat je meer de behoefte krijgt om je even terug te trekken, en vooral niets doen. Maar soms is even je gedachten verzetten en je richten op iets heel anders heel gezond. Je kunt je dan namelijk ook ontladen, en weer opladen. Dat hoeft niet altijd met jezelf volledig terug te trekken en het liefste onder je dekbed kruipen. Dan neem je geen deel aan het echte leven. Hoe creëer je meer wilskracht om in contact met jezelf te blijven èn de ander? Je zult gaan merken dat deze drive je leven verandert en je tot veel meer in staat stelt dan je voor mogelijk had gehouden. Het is een andere energiebron die je aanspoort in jezelf, om wakker te worden. Je maakt van jezelf geen slachtoffer meer van je hooggevoeligheid, maar je komt meer in je (wils) kracht! Dusssss, hoe kun je het voor je zelf gemakkelijker maken?

Geheim 1: Wees altijd positief en blijf dit ook, ten alle tijden

Iedereen denkt wel eens dat hij of zij iets niet kan, maar wanneer je denkt dat je het wel kan, zal het ook sneller goed gaan. Zeg bijvoorbeeld is tegen jezelf ‘Ik kan het!’ of ‘Het moet lukken’. Als je dit meerdere keren tegen jezelf zegt, ga je het vanzelf geloven door de positieve ervaring die je keer op keer op doet. Je creëert zelf een nieuw gedachten patroon, wat uitmond in een nieuw fijn leefpatroon.

Geheim 2: Neem af en toe risico’s

Soms kom je in een situatie terecht waar je een beslissing moet nemen.  Mensen die meer durven zullen de uitdaging sneller aangaan. Angst speelt vaak een grote rol bij het nemen van risico’s. Denk vooral aan de dingen die allemaal goed kunnen gaan en niet wat er mis kan gaan. Laat je niet leiden door angst! En onthoud, van fouten leer je enorm veel. Mijn motto is: Maak zoveel fouten als je kunt! Daar groei je het snelste van en wordt je ook wijzer!

Geheim 3: Loop niet weg voor problemen

Blijf staan bij problemen, blijf in je hart en communiceer van hieruit. Ja, het is soms eng en spannend, maar hiermee laat je ook je kracht groeien in jezelf. Je voelt hem dan zelfs! Ook vanuit je hart kun je je grenzen aangeven. Ga niet in de afhankelijke rol zitten, maar juist in de actieve rol en blijf bij je gevoel. Als je elke dag mijn Top 25 energieoefeningen voor een HSP’er doet, ga je na een tijdje merken dat je je meer beschermt en veiliger gaat voelen van binnenuit. Dit helpt je om bij jezelf te blijven, ongeacht of die ander nu op zijn of haar kop gaat staan of niet. Hoe fijn is dat als je dit kunt. Je kunt dit trainen, door dit niet meer uit de weg te gaan, maar juist te blijven staan en dit aan te gaan. Dan zul je ook merken dat je heel snel in je innerlijke kracht groeit en je steeds minder conflictsituaties zult krijgen, want anderen voelen jou door jouw innerlijke kracht ook sterker, waardoor jou natuurlijke grens duidelijker wordt in je energieveld.

TIP: Grond je elke dag goed, vanuit de wateroefening (zie vorige blog hieronder) en zet een transparant gouden ei om jezelf heen van ruim 1,5 meter, en blijf dit ook elke dag doen!

Geheim 4: Denk bewust aan je ademhaling

Ik hoor je denken ‘Wat heeft ademen met wilskracht te maken?’. Je wilskracht daalt enorm wanneer je gestrest bent. Het beste wat je kunt doen als je gestrest bent is een paar minuten op je ademhaling letten. Wanneer je weer rustig bent, zal ook je wilskracht weer toenemen. Wat een verademing! En als je merkt dat je ‘vol’ zit. Blaas je met kracht de energie op die niet van jou is en de stress die je los wilt laten, dat doe je in een uitademing, pers je lippen op elkaar en blaas deze met kracht open.

Geheim 5: Sta open voor nieuwe dingen

Zeg wat vaker ‘Ja’ op onverwachte vragen en in bepaalde situaties. Wie weet pakt het wel heel leuk uit en heb je dadelijk de baan of partner die je altijd al wilde! Wie niet waagt, wie niet wint! Niet altijd bang zijn dat je energie verliest. Je ontneemt jezelf de kans om ook nieuwe ervaringen op te doen, waar je je energetisch kunt opladen.

Geheim 6: Wees nooit jaloers

Vooral niet als je denkt dat je jezelf te kort doet omdat je weer dat ene feestje af moet zeggen, omdat je er doodmoe van wordt van dat ge-bla bla en harde muziek, of mensen die je niet kent. Wees niet jaloers op als die mensen die dat wel kunnen. Jij kunt namelijk niet weten, hoe dat voor hen is, en of dat ze dat wel gemakkelijk af gaat? Er wordt niet voor niets vaak gedronken, dat ontspant. Kies de situaties uit voor jezelf wat je voor jezelf als een uitdaging ziet, als een spel. En hoe leuk kun je iets voor jezelf maken? Jij kiest met wie jij wilt praten, en of je in je eentje gaat dansen! Neem de leiding in deze situatie en merk dan dat sociale activiteiten je niet zoveel kruim kost als je denkt. Zolang jij zelf de verantwoordelijkheid en de leiding neemt over jezelf, en je je niet en nooit gaat vergelijken met anderen. Jaloezie doet maar een ding, dat is niet alleen de ander op een hoger voetstuk plaatsen, maar vooral jezelf naar beneden halen. En dat is pas dat rotgevoel waarvan het wel een tijdje duurt voor je daar van bekoren. 

Geheim 7: Focus voornamelijk op wat jij wilt bereiken

Focus is een van de voorwaarden die je moet hebben bij het bereiken van je doel(en). Een goede focus kan je veel opleveren, denk hierbij aan goede resultaten of een beter gevoel over jezelf. Er ontstaat een beloningssysteem in je hersenen. Je maakt hele fijne stofjes aan als je je tevreden gaat voelen als je hebt bereikt, wat je wilde bereiken. En dat smaakt altijd naar meer! TIP: zorg voor een goede planning en nog belangrijker: houd je daar ook aan.

Geheim 8: Geloof in jezelf!!

Kijk eens naar wat je allemaal tot nu toe al hebt bereikt, dat is je toch ook gelukt? Waarom zou je volgende plan nu niet lukken? Als jij je voldoende inzet en wilskracht toont, zal er sowieso een verandering komen. Er vind dan zeker een verschuiving plaats. En vertrouw hiervoor op het leven, dat je altijd aangereikt krijgt wat je nodig hebt. Al lijkt dat in eerste instantie niet altijd even leuk, maar op de lange termijn begrijp je altijd waarom bepaalde dingen zijn gebeurt. Het gaat er vooral om HOE je er mee omgaat. Daar groei je van, en in welke richting heb je altijd zelf een hand in.

Geheim 9: Stel eisen jezelf

Eisen stellen kunnen je helpen sneller bij je doel te komen. Plannen maken, waar wil je zijn over een jaar, en welke tussenstappen moet ik daarvoor maken. En maak die tussenstap zo klein mogelijke zodat je het doel dat bij elke stap ook haalbaar wordt. En voor je het weet is het jaar voorbij en ben je steeds meer in de richting van de beste versie van jezelf gegroeid. Je doel kan bijvoorbeeld zijn: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik sterker in mijn eigen energie kom te staan en deze ongeacht de situatie weet te behouden. Dat is oefenen, oefenen en oefenen. En dan merk je op een dag bij jezelf op dat er iets is veranderd. Transformeer je eigen muren tot deuren.

Geheim 10: Draag ten alle tijden je eigen verantwoordelijkheid

Door verantwoordelijkheid te nemen, zet jij jezelf in je eigen middelpunt van je bestaan en komt je wilskracht duidelijker naar voren. Je krijgt meer overzicht over het geheel. En het allermooiste is dat je zelfrespect van binnen groeit. Als dat van binnenuit aanwezig is, is dat van buitenaf voor anderen voelbaar. En zullen ze je als vanzelf meer gaan respecteren. Zo werkt dat. Van binnen naar buiten, dus niet andersom. En als allerlaatste!!!: Houd van jezelf! 

Eik coaching kan je hier goed bij helpen, neem eens contact op met Angelic Wellness voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4 / 5. Aantal stemmen: 6

Wees de eerste die stemt

Leave a Reply