Enneatype 8: de Baas

Enneatype 8: de Baas post thumbnail image
4.1
(19)

Enneatype 8: Baas, kampioen, uitdager, potentaat, leider en strijder, dit zijn de voornaamse kenmerken van enneatype 8.

Kenmerken Enneagramtype 8

Zijn rechtvaardig en eerlijk
Ze vermijden zwakte
Ze houden controle over eigen bezit en leven
Ze zijn zeer energiek
Ze zoeken naar de bevrediging van lust
Ze vinden dat hun manier de beste is
Ze leven heftig en intens
Ze geven duidelijke grenzen aan
Ze toetsen de grenzen en gevolgen van regels
Ze zijn op zoek naar de waarheid die verward wordt met eigenbelang
Ze zetten de eigen kracht in ten behoeve van anderen
Voor hen zijn strijd, seks en avontuur manieren om contact te maken
Voor hen is het alles of niets
Ze willen controle over de situatie
Ze zorgen ervoor niet gekwetst te worden door anderen
Ze vinden het sluiten van een compromis een uiting van zwakheid
Ze zaaien verdeling om te zien waar iedereen staat
Ze kennen geen verborgen agenda
Ze willen volledig geïnformeerd worden
Ze zijn allergisch voor manipulatie

‘Achten’ zijn doeners. Bij hen is er altijd sprake van actie. Ze kunnen niet stilzitten en de zaken op hun beloop laten. Ze willen altijd en overal controle. ‘Achten’ kunnen er moeilijk tegen gecontroleerd te worden. Ze zijn liever zelf de stuurman of nog beter, de kapitein.

Hoe enneatype 8 zich beweegt

Krachtig en doelbewust 

‘Achten’ stralen kracht uit. Ze zijn sterk, zeker mentaal maar ook vaak fysiek. Het zijn mensen die door hun uiterlijk en hun stem indruk maken op anderen. Ze zijn opwindend; je zult je bij een ‘acht’ zelden vervelen. Ze zijn doelbewust en heel duidelijk. In hun duidelijk willen zijn kunnen ze iets te ver gaan. Ze zijn dan ronduit bot of zelfs onbehouwen. Ze zijn op zoek naar de waarheid maar vaak is dat hún waarheid. Ze denken echter dat ze de totale waarheid kennen en handelen vanuit die overtuiging. Ze zijn vriendelijk, grootmoedig en onafhankelijk.

Onafhankelijk en passievol

‘Achten’ zijn niet graag afhankelijk van wie of wat dan ook. Ze doen de dingen graag alleen of geven opdracht om het door anderen te laten doen. Het zijn macho’s die hun kwaadheid niet oppotten maar het direct uiten. Ze zeggen wat ze vinden en als jou dat niet aanstaat heb je pech gehad. Ze dansen niet graag naar andermans pijpen. Ze kunnen ruzie maken om duidelijkheid te scheppen en de verhoudingen even recht te zetten. ‘Achten’ zijn de ruwe bolsters met de blanke pit. Ze doen eerst en denken dan na. Ze hebben wel eens spijt van hun acties en zijn dan niet te beroerd om hun excuses aan te bieden. Ze zijn altijd op zoek naar hun grenzen. Ze leven makkelijk, hebben geen gewetenswroeging en zeggen waar het op staat. Ze willen het liefst alles controleren. Als ze in hun baan geen gezag hebben zullen ze hun gezag thuis laten gelden. Dat kunnen ze ook in hun hobby, bijvoorbeeld sport, doen. Ze zijn fel en gedreven. Alles wordt met grote passie gedaan en gezegd. Als ‘achten’ iets gepassioneerd uitleggen lijkt het alsof ze ruzie maken.

Grote leiders en gedreven beschermers

‘Achten’ kunnen grote leiders zijn. Ze hebben visie en zijn snel. Door hun alertheid zijn ze de concurrentie vaak een slag voor. Hoe groter de tegenstand hoe heftiger hun vechtlust. Ze geven nooit op maar bijten zich in een zaak vast en willen winnen. Ze willen macht en schromen ook niet om die macht te gebruiken. Als je hun vertrouwen hebt gewonnen hebben ze alles voor je over. ‘Achten’ hebben een hekel aan zwakte maar een grote liefde voor de underdog, voor die mensen die door omstandigheden hun lot niet meer in eigen hand hebben. Op dat moment zijn ‘achten’ er om het voor hen op te nemen. Ze beschermen deze mensen en beschermen hun geliefden. Het gezin is heilig voor ‘achten’. Een ‘achtman’ die na de scheiding zijn kinderen niet meer mag zien wordt een kruitvat. Die kinderen zijn z’n alles en hij zal alles doen om er bij in de buurt te zijn. ‘Achten’ beschermen anderen die dat niet zelf kunnen. Als je echter te lamlendig bent om voor jezelf op te komen laten ‘achten’ je vallen. Ze kunnen er niet tegen als mensen de kansen die ze krijgen niet grijpen.

Verdedigingsmechanisme

‘Achten’ worden gedreven door woede en die woede zorgt ervoor dat ze altijd in controle willen blijven. Om die woede niet te voelen gebruiken ze het verdedigingsmechanisme ontkenning. Ze ontkennen botweg dat er iets aan de hand is. Ze ontkennen hun emoties terwijl ze best heel emotioneel kunnen zijn. Maar emoties zijn verwarrend, ze reageren liever op hun instinct dan dat ze naar hun gevoel luisteren. Dat instinct wordt door ‘achten’ overigens vaak verward met hun gevoelens.

Het Enneatype Acht zal zich sterk herkennen in deze situatie:

Hij benadert dingen op een alles – of – niets manier, vooral als het gaat om onderwerpen die hem raken. Hij hecht veel waarde aan sterk, eerlijk en betrouwbaar zijn. Je weet wat je aan hem hebt. Hij vertrouwt anderen pas als ze bewezen hebben dat ze betrouwbaar zijn en hij houdt ervan als mensen direct zijn. Hij voelt wanneer iemand onoprecht is, liegt of probeert hem te manipuleren. Hij vindt het moeilijk om de zwakheden van mensen te tolereren, tenzij hij de reden voor hun zwakheid begrijpt of ziet dat ze proberen er iets aan te doen. Hij vindt het ook moeilijk om bevelen of aanwijzingen op te volgen als hij de bevoegde persoon niet respecteert of het niet met hem eens is. Hij neemt liever zelf de leiding. Als hij boos is kan hij moeilijk zijn gevoelens verbergen. Hij is altijd bereid om op te komen voor een vriend of iemand die hem dierbaar is, vooral als hij vindt dat hij onrechtvaardig wordt behandeld. Hij wint misschien niet elk gevecht met anderen, maar ze zullen weten dat hij er geweest is.

Verdere persoonlijkheidskenmerken van de Acht:

Hij gaat de confrontatie aan als het nodig is en hij is een gewiekste doorbijter. Anderen rekenen op zijn kracht en besluitvaardigheid, hij is brutaal en dominant en hij is graag een steunpilaar voor anderen. Hij is bang dat iemand misbruik van hem maakt als hij zijn schild laat vallen en hij houdt ervan om mensen uit te dagen, ‘door elkaar te schudden’.
Als hij een conflict heeft met anderen, vecht hij dat uit en hij is zeer sterk en assertief. Hij motiveert mensen door grote plannen te maken en beloftes te doen.

Ultieme uitdaging om te groeien voor de Acht:

Met Eik Coaching kan de Acht zijn panser neerleggen en zijn kwetsbaarheid tonen. Hij zal merken dat juist door je kwetsbaar op te stellen, niemand hem kan kwetsen. Door weer open te staan voor elke situatie zonder vooroordeel en zonder meteen de leiding over te nemen, accepteer de wijze waarop anderen in het leven staan en realiseer dat de waarheid in ieder van ons zit. Maak een afspraak met Angelic Wellness voor meer informatie.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.1 / 5. Aantal stemmen: 19

Wees de eerste die stemt

Leave a Reply