Enneatype 7: de Avonturier

Enneatype 7: de Avonturier post thumbnail image
4
(15)

Enneatype 7: Avonturier, charmeur, planner, genotzoeker, generalist, dromer, dwaas en optimist, dit zijn de voornaamse kenmerken van enneatype 7.

Kenmerken Enneagramtype 7

Ze vermijden beperkingen
Ze maken graag plezier
Ze hebben ontzettend veel ideeën
Ze vervangen pijnlijke gevoelens door positieve opties
Ze voelen zich zeker, vooral in een groep gelijk gestemden
Ze hebben een oplossing voor ieder probleem
Ze richten de aandacht op zichzelf
Ze voelen zich een autoriteit
Ze gebruiken charmes om superieure status te krijgen
Ze vermijden conflicten met autoriteiten
Hun charme is de eerste verdediging
Ze weten moeilijkheden te omzeilen
Ze waarderen spontaniteit
Ze hebben een voorkeur voor afspraken met een open einde
Ze zijn zeer sterk in de opstart- en planningsfase
Ze zien de onderlinge verbanden en brengen ze bij elkaar
Ze voeren het idee in gedachten al uit waardoor het als feit kan worden gezien

‘Zevens’ zijn prettig gezelschap. Ze zijn de avonturiers die met hun charme vele mensen voor zich weten te winnen. Het zijn vindingrijke mensen die altijd een oplossing weten voor welk probleem dan ook. Ze hebben erg veel ideeën die ze op speelse wijze aan de man trachten te brengen.

Hoe enneatype 7 zich beweegt

Fixatie voor ervaringen 

‘Zevens’ zijn optimistisch, blij en sprankelend. Ze zijn het zonnetje in huis want ze zijn altijd optimistisch. Ze zijn gefascineerd door ervaringen. Ze willen graag ervaren om het ervaren en kunnen daarbij onmatig zijn. ‘Zevens’ kunnen drugs nemen om de ervaring. Ze willen altijd veel. Ze willen veel ervaringen, veel avontuurtjes, hebben veel ideeën en altijd veel plezier. Maar dat plezier is vaak uiterlijk. Ze verdringen de pijn. ‘Zevens’ hebben een hekel aan onplezierige zaken. Een vervelend gesprek te moeten voeren is een dreiging, een lange vergadering is een schrikbeeld en onprettige werkzaamheden hun angst. Ze kunnen vervelende dingen eindeloos voor zich uit schuiven en willen onbezorgd genieten.

Peter Pan: het eeuwige kind

‘Zevens’ zijn het eeuwige kind dat de grote verantwoordelijkheden wel neemt maar het ook vaak aan het lot overlaat. Ze hebben een brede interesse en zijn zeer intelligent. Doordat ze razendsnel kunnen combineren zijn ze anderen vaak te slim af. In de grote lijnen hebben ze overzicht maar ze houden zich liever niet met details bezig. Het zijn brainstormers die altijd weer met oplossingen aankomen. Doordat ze pijnlijke zaken vermijden stellen ze te veel uit en werken hun briljante ideeën niet uit. Het gaat bij ‘zevens’ vaak niet om het resultaat maar om de eer of de ervaring. Het zijn vaak chaotische mensen. Ze organiseren heel goed maar vanuit chaos. Problemen lossen ze al spelenderwijs op. Het is de spelende manager en de ideale interim-manager. ‘Zevens’ zien immers nooit problemen alleen maar uitdagingen. Diep van binnen is er echter een grote leegte. Ze zijn zo bang met die leegte geconfronteerd te worden dat ze zorgen dat er altijd een avontuurtje is. Ze willen genieten en kijken daardoor niet naar zichzelf. Ze willen de gasten vermaken en vertellen vaak grappen. Maar diep van binnen is er de angst voor hun eigen leegte. Vandaar dat ze als compensatie zeer intelligent zijn en razendsnel kunnen denken. Vandaar dat ze altijd positief zijn en genieten van de aandacht en waardering van anderen.

Verdedigingsmechanisme

‘Zevens’ zijn bang iets te missen. Als compensatie willen ze bevredigd worden. Ze geven zichzelf weer dat ze gelukkig zijn en stralen dat ook naar anderen uit. Ze blijven voor hun angst weglopen in de hoop dat de angst hen nooit zal inhalen. Vandaar dat ‘zevens’ snel leven en veel ervaren. Het zijn gulzige mensen. Hun gulzigheid houdt de fixatie voor plezier in stand. Om die gulzigheid niet te voelen hebben ‘zevens’ het verdedigingsmechanisme rationalisatie. Ze hebben overal een sluitende verklaring voor. Daardoor krijgen ze nooit de schuld, voelen ze nooit de pijn en kunnen ze zich gulzig op een nieuwe ervaring storten. Ze kunnen praten als Brugman en wat ze zeggen wordt heel vaak geloofd. Hun eigen uitvluchten geloven ze vaak zelf ook.

Het Enneatype Zeven zal zich sterk herkennen in deze situatie:

Hij is een optimistisch mens die het leuk vindt om aan te komen met nieuwe en interessante dingen. Hij heeft een zeer actieve geest, die snel heen en weer springt tussen verschillende ideeën. Hij heeft graag een totaalbeeld van hoe die ideeën in elkaar passen en hij wordt helemaal enthousiast als hij concepten die eerst niets gemeenschappelijks leken te hebben, met elkaar kan verbinden. Hij vindt het moeilijk om bezig te blijven met ondankbare en steeds terugkerende taken. Hij houdt ervan om betrokken te zijn bij het begin van een project, in het planningsstadium, wanneer er nog uit een groot aantal interessante opties gekozen moet worden. Wanneer hij geen belangstelling meer voor iets heeft vindt hij het moeilijk om er met zijn aandacht bij te blijven want hij wil verder met datgene wat nu weer zijn belangstelling heeft gewekt. Als er iets vervelends is, richt hij liever zijn aandacht op leukere ideeën. Hij gelooft dat mensen recht hebben op een plezierig leven.

Verdere persoonlijkheidskenmerken van de Zeven:

De Zeven is over het algemeen spontaan en houdt van plezier maken en als zich een nieuwe ervaring voordoet vraagt hij zich meestal af of het leuk is. Hij is ronduit, zegt vaak wat anderen niet durven zeggen en is doorgaans avontuurlijk en bereid om risico’s te nemen. Hij is vaak bang dat hij iets mist dat nog beter of leuker is en als hij zorgen heeft, verwent hij zichzelf vaak met iets leuks. De Zeven is doorgaans extravert en een sociaal mens en hij wordt gewaardeerd om zijn levenslust en gevoel voor humor. Als reactie op druk van anderen wordt hij agressiever en omgaan met details is niet zijn sterkste punt.

Ultieme uitdaging om te groeien voor de Zeven:

Met Eik Coaching kan de Zeven het herwinnen en accepteren dat alles van het leven in het hier en nu: pijn, angst en beperkingen en grenzen alsook plezier, vreugde en verschillende opties. Hierdoor kunnen ze stoppen met vluchten en beseffen dat het ultieme geluk van binnen zit. Maak een afspraak met Angelic Wellness voor meer informatie.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4 / 5. Aantal stemmen: 15

Wees de eerste die stemt

Leave a Reply