Enneagram Enneatype 5: de Waarnemer

Enneatype 5: de Waarnemer

Enneatype 5: de Waarnemer post thumbnail image
4
(6)

Enneatype 5: Waarnemer, wijze man/vrouw, observator, denker, wijsgeer, filosoof en informatiejunkie, dit zijn de voornaamse kenmerken van enneatype 5.

Kenmerken Enneagramtype 5

type_5.gif

Ze kunnen goed alleen zijn
Ze hebben briljante ideeën
Ze houden van duidelijke afspraken
Ze werken goed met een tijdsindeling en omschrijving van verantwoordelijkheden
Ze zien kennis als macht
Ze vinden dat specifieke informatie de sleutel is
Ze kunnen met heel weinig overleven en zich met nog minder behelpen
Hun motto is: ‘my home is my castle’
Ze kunnen de verschillende levensgebieden heel goed van elkaar scheiden
Ze weten moeilijkheden te vermijden
Ze kunnen zeer spiritueel zijn
Ze vinden dat liefde en haat dicht bij elkaar liggen
Ze willen emotionele controle
Ze kunnen een gebeurtenis, boek of lezing in één zin samenvatten
Ze zijn uitstekende waarnemers

‘Vijven’ zijn gericht op kennis. Ze willen alles begrijpen. Als ze iets niet begrijpen zullen ze hun vingers er niet aan branden. Ze zullen echt niet iets vertellen wat ze niet zeker weten. Het zijn überhaupt geen praters want wat ze willen zeggen weten ze al. Ze willen het wel vertellen als je echt geïnteresseerd bent. ‘Vijven’ baseren zich graag op feiten. Vandaar dat ze vaak in wetenschappelijke onderzoeken terug te vinden zijn. Ze baseren zich graag op onderzoeken en op datgene wat bewezen is. Alles wat niet bewezen is, is dubieus en mag niet voor waar worden aangenomen. Vaak zijn ‘vijven’ in hun bewoordingen heel voorzichtig. Ze willen datgene wat ze weten graag in goede woorden weergeven zodat het duidelijk is wat ze willen zeggen. 

Hoe Enneatype 5 zich beweegt

Objectieve waarnemers

‘Vijven’ begrijpen het leven niet. Om het leven te begrijpen willen ze alles weten. Ze willen feiten en kennis om de essentie van hun bestaan te ontdekken. Vandaar dat ze zo leergierig zijn en pas iets geloven als ze het hebben kunnen doorgronden. Ze zijn in staat om objectief waar te nemen doordat ze zich terugtrekken en afstand nemen. Als ze afstand hebben genomen nemen ze de tijd om tot een objectief standpunt te komen en dan pas komen ze weer naar voren.

Kalme mensen met een sterke intuïtie

‘Vijven’ zijn betrouwbaar en respectvol. Ze hebben veel respect voor mensen die veel weten en betrouwbaar zijn. Ze zijn zeer op zichzelf en kunnen goed alleen zijn. Het zijn minimalisten want ze kunnen met heel weinig toe. Ze hoeven niet uitgebreid te dineren om hun gevoel van trek tegen te gaan. Ze hoeven geen nieuwe spullen zolang de oude niet versleten zijn. Ze hechten niet veel waarde aan kleding, auto’s en andere spullen. ‘Vijven’ zijn niet erg sociaal. Ze hebben een hekel aan sociale verplichtingen. Verjaardagen zijn voor ‘vijven’ geen feest. Op hun eigen verjaardag kan het zijn dat ze zich terugtrekken in hun eigen kamer. Als je dan vraagt wat er aan de hand is vertellen ze je dat het gepraat net als vorig jaar over de buurt, de kinderen en de school gaat en dat ze dat verhaal al kennen.

Verdedigingsmechanisme

‘Vijven’ kunnen heel goed verzamelen want ze hebben een angst voor schaarste. Onbewust leren ze zichzelf om met weinig toe te kunnen omdat er wel eens een periode van schaarste zou kunnen komen. Ze verzamelen ook graag vanwege hun drang om alles compleet te hebben. Ze willen niet alleen alles weten maar ook alles hebben wat met die kennis te maken heeft. Als hun hobby postzegels verzamelen is willen ze de series ook compleet hebben. Als ze oude auto’s verzamelen van een bepaald merk moeten ze ze ook allemaal hebben. Het heeft alles te maken met hebberigheid. Ze zijn hebberig naar kennis. Om die hebberigheid niet te voelen en onbewust te maken gebruiken ze het verdedigingsmechanisme isolatie. ‘Vijven’ isoleren zich van een situatie of isoleren hun gevoelens. Ze trekken zich terug in hun ivoren toren en komen pas weer te voorschijn als ze een antwoord hebben. Door zich te isoleren hebben ze niet door dat er hebzucht onder zit.

Het Enneatype Vijf zal zich sterk herkennen in deze situatie:

Hij zou zichzelf willen karakteriseren als een rustige, analytische persoon, die meer tijd voor zichzelf nodig heeft dan de meeste mensen. Gewoonlijk observeert hij liever wat er aan de hand is dan dat hij zich erin mengt. Hij vindt het niet prettig als mensen veel eisen aan hem stellen of als mensen verwachten dat hij weet wat hij voelt en ze dat vervolgens ook mededeelt. Hij kan beter met zijn gevoelens in contact komen wanneer hij alleen is dan samen met anderen. Vaak geniet hij meer van zijn ervaringen als hij ze later oproept dan op het moment dat hij ze feitelijk meemaakt. Hij verveelt zich bijna nooit als hij alleen is, omdat hij een actief geestelijk leven heeft. Hij vindt het belangrijk om zijn tijd en energie te beschermen en derhalve een eenvoudig, ongecompliceerd leven te leiden en zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn.

Verdere persoonlijkheidskenmerken van de Vijf:

De Vijf is over het algemeen geconcentreerd en leeft intens. Hij houdt liever een bepaalde afstand tot mensen maar toch rekenen anderen op zijn inzicht en kennis. Het is voor hem moeilijk om geen alternatieven meer te zoeken en iets definitiefs te doen. Hij is onafhankelijk, stelt graag moeilijke vragen, is vaak afstandelijk en in gedachten verzonken. Zijn interesses en hobby’s zijn belangrijker voor hem dan comfort en zekerheid. Hij bereikt veel, ondanks zijn gebrek aan interesse voor het ontwikkelen van intermenselijke vaardigheden.

Ultieme uitdaging om te groeien voor de Vijf:

Met EIk Coaching kan de Vijf zich weer met de levensenergie verbinden. Je realiseert je dat er ruimschoots energie en kennis aanwezig is en je je niet hoeft te hechten aan deze kennis. Deze ontvankelijke houding is tegengesteld aan de zich terugtrekkende beweging van hebzucht (gulzigheid) en gierigheid, die Vijven behoedt voor afhankelijkheid van anderen. De taak voor Vijven is de teruggetrokken houding die hen scheidt van de essentie los te laten, zodat de vele aspecten van het spirituele weten in hun bewustzijn kunnen komen. Maak een afspraak met Angelic Wellness voor meer informatie.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4 / 5. Aantal stemmen: 6

Wees de eerste die stemt

Leave a Reply

Nieuwste artikelen