Enneatype 3: de Winnaar

Enneatype 3: de Winnaar post thumbnail image
0
(0)

Enneatype 3: Winnaar, druktemaker, performer, statuszoeker, magiër, streber en manager, dit zijn de voornaamse kenmerken van enneatype 3.

Kenmerken Enneagramtype 3

type_3.gif

Ze werken zeer effectief
Ze zijn gericht op succes
Ze hebben een grote zelfdiscipline
Ze staan graag in de belangstelling
Ze maken zich geliefd door te presteren
Ze willen altijd de beste zijn
Hun doelen en resultaten zijn belangrijk
Hun zelfpresentatie wordt veranderd om betere resultaten te krijgen
Ze stoppen hun hart in het werk
Ze richten alle aandacht op hun taak
Ze denken veelzijdig
Ze krijgen veel voor elkaar door taakgericht te denken
Ze zijn zeer goede organisatoren
Ze zijn de aanvoerder van het winnende team

‘Drieën’ zijn ijverig en doelgericht. Ze zijn altijd actief en verzaken nooit. Hun belangrijkste doel is winnen. Ze willen namelijk niet verliezen. Om te winnen willen ze ver gaan. Ze kunnen zich aan iedere situatie en omstandigheid aanpassen om maar te winnen. Ze willen zelfs de waarheid wel eens een duwtje geven als dat beter uitkomt om hun doel te bereiken. Het doel heiligt de middelen.

Status en succes

‘Drieën’ zijn altijd bezig omdat ze bang zijn iets te missen. Ze netwerken graag en ontlenen hun eigenwaarde aan hun status. Als je veel belangrijke mensen kent komt dat je status ten goede. ‘Drieën’ kunnen snel hun netwerk inschakelen om iets voor elkaar te krijgen. Door hun netwerk zijn ze concurrenten vaak een slag voor. Ze volgen alles in de markt op de voet zodat ze weten wat de concurrent doet, wat de trends zijn en waarmee ze succes kunnen boeken. Als ze niet succesvol zijn, vinden ze dat ze als persoon falen. En falen is nu net datgene wat ‘drieën’ vermijden.
De ‘drie’ is de kameleon die alles zal doen om succes te hebben en geaccepteerd te worden. De hang naar status zorgt er ook voor dat ze zich laten voorstaan op hun huis, auto, partner, hun succesvolle acties uit het verleden en hun titel of functie. Het komt dus nogal eens voor dat ‘drieën’ zich voorstellen door hun titel of beroep aan hun naam toe te voegen.

Willen winnen

‘Drieën’ willen de beste zijn. Ze genieten in concurrerende posities. Als ze een sterke concurrent hebben zijn ze op hun best. Als ze al de beste zijn verslapt hun aandacht nog wel eens. Het zijn leiders die altijd een oplossing vinden en het negatieve in iets positiefs omzetten. Ze zijn praktisch en ondernemend. Ze zijn zelfverzekerd, vooral als ze succes hebben. Als ze alleen zijn en geen succes hebben worden ‘drieën’ onzekere piekeraars. ‘Drieën’ zijn teamwerkers die vaak op hun gevoel afgaan maar altijd hun verstand erbij houden. Ze kunnen echter moeilijk bij hun emoties. Ze moeten niet huilen want dat zal hun imago niet ten goede komen. Ze kunnen heel goed meerdere projecten tegelijk aan. Ze zijn goed in marketing en hechten ook belang aan dat instrument. ‘Drieën’ vind je veel in leidinggevende functies, in marketingposities, vertegenwoordiging en verkoop. Ze werken vaak in imago bepalende functies of bij imago gevoelige bedrijven. Ze zijn in staat om meerdere denkpatronen los te laten op een doel. Ze passen zich aan, aan het imago aan dat verlangd wordt. ‘Drieën’ zijn in staat om alles opzij te zetten om het doel te bereiken. Het zijn dus ideale sporters die niet rusten voor ze kampioen zijn. Hun grootste angst is om afgewezen te worden, en hun grootste verlangen om geaccepteerd te worden..

Verdedigingsmechanisme

Ze voelen zich graag ijdel. IJdelheid en bedrog gebruiken ze om zich succesvol te voelen. Om die ijdelheid en bedrog niet te voelen,= gebruiken ze het verdedigingsmechanisme identificatie. Ze identificeren zich met succesvolle mensen en/of succesvolle objecten zoals huis, auto, kleding e.d. ‘Drieën’ kunnen zich ook heel makkelijk identificeren met hun eigen successen. Als ze verliezen voelen ze zich toch nog de kampioen van de vorige keer. Een keer verliezen is vervelend maar je blijft nog steeds de beste.

Het Enneatype Drie zal zich sterk herkennen in deze situatie:

De beste zijn in wat hij doet is voor hem een sterke drijfveer en in de loop van de jaren heeft hij veel erkenning gekregen voor wat hij bereikt heeft. Hij krijgt veel voor elkaar en hij is succesvol in bijna alle dingen die hij aanpakt. Hij identificeert zich sterk met datgene wat hij doet, omdat hij van mening is dat je waarde is gebaseerd op wat je bereikt en de erkenning die je daarvoor krijgt. Hij heeft altijd meer te doen dan mogelijk is in de beschikbare tijd, dus hij zet zijn gevoelens en zelfbeschouwing vaak aan de kant om het werk af te krijgen. Hij wordt ongeduldig als mensen zijn tijd niet goed gebruiken. Als iemand anders te traag is met de uitvoering van een project, zou hij het liever gewoon zelf overnemen. Hij heeft het gevoel dat hij elke situatie ‘in de hand heeft’ en zo komt hij ook over. Hoewel hij graag met anderen wedijvert, is hij ook een goede teamspeler.

Verdere persoonlijkheidskenmerken van de Drie:

De Drie is diplomatiek, charmant en ambitieus en als zich een nieuwe ervaring voordoet vraag hij zich eerst af of deze wel nut voor hem heeft. Hij is meer gericht op een doel dan op relaties en zet zijn gevoelens opzij om een klus te klaren. Hij heeft vaak de behoefte om goed te presteren, wil niet afhankelijk zijn van anderen, hij doet de dingen op zijn manier. De Drie vindt het belangrijk om mensen te laten weten waar hij goed in is en heeft mede zijn succes te danken aan het feit dat hij altijd een goede indruk wil maken. Hij doet zijn best om geaccepteerd te worden en geliefd te zijn.

Ultieme uitdaging om te groeien voor de Drie:

Met EIk Coaching kan de Drie de werkelijke waarheid hervinden dat liefde naar je toe komt om wat je bent en niet om wat je doet. Kwaliteiten van de essentie zijn daarbij het streven naar het hogere idee: het herwinnen van hoop en de hogere deugd: oprechtheid (eerlijkheid). Maak een afspraak met Angelic Wellness voor meer informatie.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Wees de eerste die stemt

Leave a Reply